De eerste verpletterende indruk

Iedereen weet en ervaart het: de eerste momenten in een sollicitatiegesprek kunnen bepalend zijn. Je kunt maar gedeeltelijk zelf beïnvloeden of die eerste indruk positief of negatief is. Dat ‘besluit’ bepaalt min of meer hoe jouw gesprekspartner jouw antwoorden interpreteert, en hoe het verdere gesprek verloopt, volgens een artikel op Bonque. Dat heeft alles te maken met hoe onze psyche hier mee omgaat: die zoekt na een positieve indruk naar pluspunten en bij een negatieve naar minpunten. Hoe zorg je dat je met  jouw eerste indruk een positieve tint aan het gesprek geeft?

Volgens Monsterboard begint de eerste indruk al voor het gesprek, en ik denk dat ze daar Sollicitant met op de achtergrond haar interviewersgelijk in hebben. Zij raden daarom aan je representatief te kleden, je netjes te melden bij de receptie, iedereen te groeten en goed op je lichaamshouding te letten. Ik zeg: schouders naar achteren, blik op open, mensen aankijken. Intermediair voegt daar nog iets logisch aan toe: zorg dat je zo’n 10 minuten voor de afspraak aanwezig bent! In het geval je vertraging hebt, kun je in ieder geval even bellen. De contactgegevens had je natuurlijk al bij je! En voor het gesprek begint, heb jij de negatieve energie die je vertraging wellicht teweeg bracht voor de buitenwereld al overboord gegooid.

Wachten: sfeer proeven
Tijdens het wachten is een open houding ook belangrijk. Jouw eerste indrukken van jemogelijk toekomstige collega’s geven je alvast een beeld van de organisatie. Zie het als sfeer proeven. Dat vindt Carrieretijger ook. Kies je plek daarom zorgvuldig, en loop erheen in een zelfverzekerde tred. Kijk rond, luister en voel. Neem een zithouding aan die ergens tussen actief en ontspannen zit. Lezen mag, maar blijf bezig met je omgeving. Het kan zo een opstap voor smalltalk zijn als je gesprekspartner je naar de gespreksruimte brengt. Haal nog eens diep adem.

Ophalen: Zeker optimisme (en interesse)
Dan opent de deur vlakbij de receptie, en je gesprekspartner loopt naar je toe. Hij of zij heeft je al herkend. Sta op, kijk je gesprekspartner aan en geef hem of haar een stevige hand. Die handdruk geeft je gesprekspartner het idee dat je daadkrachtig en zeker bent. En dat wil je. Want dat geeft de indruk dat je de baan aan kunt en dat je die houding op de werkvloer ook aanneemt. Straks doe je hetzelfde bij je andere gesprekspartners. Nu kun je de indrukken die je net opdeed tijdens het wachten inzetten door een gesprekje aan te knopen, bijvoorbeeld over het gebouw of de ligging. Neem daarbij de intonatie en het spreektempo van je gesprekspartner aan: dat geeft rust en verbind ook.

Op locatie: alert, maar niet gespannen
De eerste stappen heb je daarmee al gezet. Je wilt de baan en je kunt het. Als jeFoto van een sollicitatiegesprek (Bron: http://blog.careerbuilder.nl/wp-content/uploads/MSN-©-Picture-Factory-Fotolia.com-71.jpg)
binnenkomt in de gespreksruimte, geef je iedereen een hand en wacht je tot je plaats kunt nemen. Krijg je dat signaal, neem dan een actieve en ontspannen zit aan. Onderuit hangen en op het puntje van je stoel zitten geeft ofwel een onge
ïnteresseerde of een gespannen indruk. Niet doen dus. Als één van de partners nog koffie en thee gaat halen, maak jij ondertussen nog oogcontact met de overgebleven interviewers en knoop je, als de sfeer goed is, ook met hen een praatje aan. Interesse is zó belangrijk.

Het zegt niet alles
Die eerste paar minuten kunnen bepalend zijn voor je gesprek, maar staar je daar ook niet blind op. Als je eerste indruk minder overweldigend was dan je hoopte, kan het gesprek alsnog goed verlopen. De kans dat het gesprek positief verloopt lijkt echter wel wat groter, zeker als we de psychologische achtergrond op Bonque lezen.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.