Eigentijds


In een artikel dat ik vandaag las op NRC Carriere blijkt maar weer eens hoeveel mensen in Nederland parttime werken. Ze presteren ook met die dag minder beter dan toen ze nog fulltime aan de slag waren. Voor je carrière lijkt het echter geen goed idee: als een topfunctie ambieert, is fulltime werken eigenlijk een must. Je carrière is naar mijn idee dus wel degelijk een keuze.Ik wil best de top bereiken, maar wel tegen mijn eigen prijs.

Ambitie vind ik altijd een toverwoord, en zelfs in bepaalde opzichten een lege huls. Er zijn mensen die zo’n lege huls prima inhoud kunnen geven, maar de term wordt te vaak gebruikt als synoniem voor hard willen werken, je werk op de eerste plaats zetten en wat moeten bereiken in je leven. Met ‘wat’  bedoel ik vooral hogerop komen in je werk en het (daardoor) verkrijgen van statDilbert-stripus en aanzien. Zoek je dat, dan weet je nu wat je moet doen: fulltime heel hard werken en je voortdurend ontwikkelen op werkgebied.

Ambitie is voor mij iets anders, namelijk beter worden in mijn vak en me daarin verder ontwikkelen. Als ik daardoor een sport hoger op de ladder kom is dat prima. Dan heb ik het verdiend. De balans tussen werk en privé vind ik echter heel belangrijk: ik doe mijn werk met veel toewijding en werk door tot ik tevreden een taak heb afgerond, maar zal nooit toestaan dat mijn privéleven door mijn werk in de knel komt. Toewijding kan ook in minder dan 40 of 36 uur per week.

Daarom werk ik altijd parttime: 24 tot 36 uur. Zo creëer ik ruimte voor drukke tijden, als ik wat meer uren moet werken dan in mijn contract staan, en voor een gezond privéleven. Dat laatste is de basis waarop ik bouw. En dat moet zo blijven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.