Over giraffen en jakhalsen

Time management, ofwel efficiënt en effectief werken. Dat dacht ik tenminste altijd. Ik had verwacht dat we tips en trucs zouden krijgen om onze agenda beter te organiseren en meer van dat soort efficiëntie-tips. Tijdens de training die we van KSG  kregen op het werk deed ik een mooie ontdekking: geweldloze communicatie.

De hoofdgedachte: doe jezelf geen geweld aan, hou rekening met je eigen waarden en neem je gevoel serieus. Op hoofdlijnen gaat dat om oordelen versus waarnemen, met als symbooldieren de oordelende jakhals (die we terugzien in wat Trump en Poetin doen) en de waarnemende giraf (die verder kijkt dan zijn nek lang is). In het kort: de jakhals oordeelt, heeft daar gedachten bij, verzint dan strategieën en eist. De giraf is in deze theorie de rust zelve (in de natuur iets minder:)): die neemt waar, en beslist op basis van gevoel hoe hij of zij aan zijn waarden kan voldoen en doet dan een verzoek aan zichzelf of anderen.

Wat dit met time management te maken heeft? Best veel: als je jouw eigen gevoel en waarden serieus neemt, neem je ander ook serieus. Je doet jezelf en elkaar geen geweld aan. De les: als je tijd neemt voor reflectie, is dat erg effectief voor je time management. Ik heb de giraf de afgelopen weken een paar keer van stal gehaald. Hij heeft me niet teleurgesteld. Hij mag blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.