Tijd is tijd

Je kent het probleem misschien wel: je gaat naar je werk, denkt aan je volle agenda en zucht even heel diep. Het is weer zo’n dag waarop je van afspraak naar afspraak gaat, en weinig tijd hebt om aan al die plannen, teksten en mail te werken. Daar kun je wat aan doen. Als je de baas wordt van je eigen agenda is werkdag opeens een stuk minder drukke bedoening.

Ten eerste: blok in je agenda de tijdstippen waarop je zaken wilt uitwerken. Ik plan die in Outlook als voorlopig. Dan kunnen collega’s daar niet zomaar overheen plannen zonder eerst met jou (op welke manier ook) te overleggen. Een definitieve status biedt meteen veel minder ruimte, die je wel moet kunnen maken als dat nodig is.Balans tussen werk en privé

Dan een belangrijke: nee durven zeggen. Vaak is dat soms moeilijker dan het lijkt. Het lijkt heel eenvoudig, dat weigeren van een afspraak, maar er zijn situaties waarin je voor een moeilijk dilemma kan komen te staan. Stel jezelf dan een simpele vraag: wat is op dat moment het meest belangrijk?  Alles wat niet onder het antwoord op deze vraag valt, kun je waarschijnlijk op een later tijdstip ook nog doen. Ik doe meestal gelijk een alternatief voorstel.

Aan de andere kant: maak het je collega’s ook niet te moeilijk. Al mijn collega’s kunnen zien wat ik de hele week aan het doen ben. Ze zien waar ik ruimte heb en waar ik eventueel ruimte kan maken. Dat is voor iedereen wel zo fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.