Watch the krabbelaars!

Iedereen die weleens met mij samen in een klaslokaal, collegezaal of vergaderruimte heeft gezeten zou het kunnen weten: ik teken heel wat af. Doodlen, droedelen of krabbelen noemen ze dat met een speels woord, mensen die het doen noem ik krabbelaars. Een paar jaar geleden wees onderzoek al uit dat krabbelaars veel meer informatie meekrijgen dan mensen die hun pen rustig naast zich neerleggen en dat krabbelen goed is voor je geheugen. En gisteren stond het weer in de krant, in het AD deze keer. Wat in de krant staat hoeft niet waar te zijn, maar ik weet uit ervaring dat het ook zo is. Het werkt.

Doodle van een boom
Bomen worden waarschijnlijk het meest gedoodled

Ik doe het nog steeds als ik iets nieuws leer of tijdens een (telefonisch) overleg. Het werkt voor mij goed; wat tot mij komt, landt als het ware netjes in mijn brein.  Ik word me meer bewust van de betekenis van de informatie. Dat blijkt ook uit het onderzoek: krabbelen zorgt dat  je auditieve informatie beter onthoudt en minder snel afgeleid raakt, en het heeft een positief effect op de manier waaróp je je gedachten ordent en problemen oplost.

 

Concentratie, kunst en meditatie

Google Doodle_herfst
Google: eerste herfstdag in 2014

OK, duidelijk. Voor niet-krabbelaars is nog hoop: zij kunnen het leren tijdens een workshop. Bij sommige daarvan krijg je de droedel in een lijstje mee. Want droedelen is ook kunst, en een vorm van creatieve meditatie, zo las ik op internet. Ik doe dus al jaren aan creatieve meditatie én ben een kunstenaar zonder dat ik het wist. Goed om te weten. Ook Google krabbelt er vrolijk op los.

Spiegel van de ziel?

Maar wat zeggen droedels nou over je, behalve dat je geconcentreerd bent , gedachten ordent en problemen oplost? Zijn ze een spiegel van de ziel? Daarover zijn de meningen verdeeld. Sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw al, toen  de eerste analyses ter tafel kwamen. Ze zouden wat zeggen over je gemoedstoestand of persoonlijkheid. Ronde vormen? Dan ben je een emotioneel persoon. Ook de term rechtlijnig bestaat niet voor niets: mensen die rechte lijnen droedelen zouden praktische persoonlijkheden zijn. En ga zo maar door.

Ware reflectie van jezelfVolgens Marijke Rutten-Saris, die een wetenschappelijke methode ontwikkelde om uit tekeningen conclusies te trekken over iemands persoonlijkheidsontwikkeling, is dat iets te kort door de bocht: bij oorlogsslachtoffers en pedoseksuelen keek ze ook hoe zij tekenden, en praatte ze met hen. Conclusies op basis van alleen tekeningen zijn volgens haar wat te mager, en de docente beeldende therapie in hetzelfde artikel denkt dat ze alleen wat zeggen over de tekenkwaliteiten van de maker.

Dus….
Ik denk dat droedels niet het complete plaatje laten zien, maar dat de vorm wel degelijk iets zegt over wie je bent of wat je bezig houdt. Met die kanttekening dat je ook buiten de tekening om moet kijken. Maar droedelen, doodlen of krabbelen blijft vooral leuk en nuttig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.